Manita de Kinkelder-de Roo
Travel Agent uit Losser
Lijsterbesstraat 15
7581 XX Losser
Tel : 06-52393434
manita@yourtravel.nl
2e prijs ZRA verkiezing Curacao villa Huwelijksreizen Groepsreizen Manita's Travel Blog
Dag 5 - Duiken en Furnas
Door: Robert de Kinkelder
Vandaag hebben we ons eerst opgesplitst. Sipke en ik gingen duiken. Geke en Manita zouden "andere dingen" gaan doen. Om kwart over acht meldden we ons bij het duikcentrum. We hebben onze duiksets opgebouwd en ons pak aangedaan. We waren er al snel klaar voor. Doordat de omstandigheden op zee erg gunstig waren is er voor gekozen om verder weg te gaan. Het was met recht een "ouwe wijven zeetje". Met een bloedvaart stoven we over het water. In een half uur lagen we voor de kust van Vila Franco do Campo. Vlakbij het markante eilandje, Ilhéu de Vila Franca do Campo.
De eerste duik was Baixia dos Âncores (baai van de ankers).
Een oude ankerplaats. Hier gingen vroeger de schepen voor anker om zichzelf én het eiland te bevoorraden. Als er dan plotseling storm opkwam moesten ze heel snel de ankerlijn kappen om weg te komen. Die ankers bleven hier dus op de bodem liggen.
We hebben 54 min gedoken op maximaal 20 meter. Leuke dingen gezien: Verschillende murenes, een paar enorme Groupers (tandbaarzen) en barracuda. En uiteraard verschillende ankers die verloren zijn gegaan. Één anker was ingenomen door een Grouper (zie foto).
De tweede duik was op een andere plek in de luwte van het elkand, Cozinha (keuken). Genoemd naar het feit dat het eiland vroeger gebruikt werd door de walvisvaarders. Gedode potvissen werden hier "gedemonteerd" en in ketels tot olie gekookt. Dit was een duik van 56min naar maximaal 19m.
Het landschap onderwater bestaat uit grote rotsblokken en de steile wanden van de klifs van het eiland. Het leven onderwater is vergelijkbaar met dat van de eerste duik. Op zich niet vreemd, de 2 duiksteks liggen 200m uit elkaar. Dus ook weer murenes, groupers een barracuda. Toen iedereen aan boord was voeren we met dezelfde snelheid terug naar Ponta Delgada.
In de haven troffen we Geke en Manita die een mooie toer langs de kust hebben gemaakt. We hebben op het duikcentrum een afspraak voor een nieuwe duikdag gemaakt. Morgen zijn de omstandigheden erg gunstig om ver weg te gaan. We gaan 2 uur varen en hopen bijzondere dingen te zien. Het walvisspotten wordt een dag opgeschoven. Dat doen we donderdag.
Furnas
's middags zijn we met z'n allen naar Furnas geweest om bij Lagoa das Furnas te picknicken. Dit is het op één na grootste kratermeer van São Miguel. Hier zijn veel warmwaterbronnen (caldeiras). Het water komt hier letterlijk kokend uit de grond.
Overal is stoom en de geur van zwavel. Een opzichter bereidt hier voor de lokale bevolking de traditionele Cozido das Furnas. De zogeheten vulkaanstoofpotten. In deze stoofpot gaan, samen met groenten, 7 soorten vlees.
De pan wordt in een gat in de grond geplaatst, dit wordt afgedekt met aarde en de warmte in de bodem doet de rest. Na 4 uur is het gerecht klaar. Dit gerecht kun je eten in de plaatselijke restaurants. Dit moet je echter wel een dag van tevoren reserveren, gezien de lange voorbereidings- en kooktijd. Wij hebben er niet op gewacht. Wij hebben er voor gekozen om heerlijk vis te eten in Bar Caloura in de plaats Caloura - een absolute aanrader!.
Bij thuiskomst trakteerde de eigenaar ons op traditionele malasada, ook wel "Portugees gebakken deeg" genoemd, een Portugese lekkernij. Het is een soort gefrituurde donut, gemaakt van afgeplatte rondjes gistdeeg, op smaak gebracht met citroenschil en bedekt met kristalsuiker en kaneel. Speciaal voor ons gemaakt door Sergio's vrouw, Maria. Lekker!!! Daarna uiteraard nog een "deco-biertje" ook wel "after-dive-biertje" voor de duukers en de dames gaan aan de vinho branco.
Dag 1 | Dag 2 | Dag 3 | Dag 4 | Dag 5 | Dag 6 | Dag 7 | Dag 8 | Dag 9 | Dag 10 |
Dag 11 | Dag 12 | Dag 13 | Dag 14 | Dag 15 |