Desiree Kok

Travel Agent uit Blaricum
Bussummerweg 39
1261BZ Blaricum
Tel : 06-20300510
desiree@yourtravel.nl

  • Suriname
  • Suriname
  • Suriname
  • Suriname
  • Suriname
  • Suriname
  • Suriname

Geen enkel Zuid Amerikaans land is zo veelzijdig als Suriname

Suriname is een paradijs voor kinderen. De kinderen hebben geen last van een taalbarrière, want ze kunnen hier met iedereen Nederlands praten. Wij hebben ervaring op gedaan met onze eigen kinderen, toen 14, 12 en 10 jaar en met grote tevredenheid door Suriname gereisd.

Ons programma: Paramaribo – Overbridge – oud & nieuw in Paramaribo – Palumeu, het Indianengebied.

Paramaribo was steeds onze uitvalsbasis voor de excursies. We bezochten het oude stadscentrum van Paramaribo, waar de huizen zijn opgetrokken in de typische houten en bakstenen bouwstijl. Uiteraard ook het meer dan 400 jaar oude Fort Zeelandia deden we aan. De bloedige historie die aan dit fort kleeft, was zeer bepalend voor de kolonie. Een fraai gebouw is het presidentieel paleis uit 1730. We bezochten de bloemenmarkt en wandelden door de palmentuin, ooit de privétuin van de gouverneur. De buurt rond het Onafhankelijkheidsplein, met zijn houten koloniale gebouwen, is de bakermat van de Surinaamse historie. Paramaribo dankt haar bijnaam ‘Wooden City of the Caribbean’ aan deze typisch Surinaamse architectuur.

Overbridge – Brownsberg Brokopondo Gebied - Midden Suriname

Met de bus reden naar Overbridge. De rit was prima te doen (circa 2 uur) door de prachtige natuur van Suriname. Overbridge is gelegen in het Amazone oerwoud aan de oever van de Suriname rivier, het is een paradijselijk recreatiegebied. Hier konden we heerlijk relaxen aan het strand en zwemmen in de rivier. Hiervandaan vertrokken we met de boot naar de historische plek Jodensavanna. Hier zijn ruïnes te vinden van de synagoge en de vele graven van de Joodse kolonisten die in de 17e eeuw een groot gedeelte van de plantages beheerden. Tijdens de boottocht passeerden wij o.a. de plantages van Clarence Seedorf en vanuit Overbridge bezochten met bus het natuurreservaat Brownsberg, een must voor natuurliefhebbers. Niet te missen: het Mazaroniplateau, gelegen op zo’n 500 meter hoogte is het uitzicht prachtig over het Brokopondo stuwmeer. Ook zijn hier wandelingen te maken naar de Leo- en/of Irene vallen. De gids vertelde uitgebreid over de bijzondere flora en fauna. Tip: Mensen die het rustiger aan willen doen kunnen op het plateau genieten van de rust, de prachtige natuur en niet te vergeten het adembenemende uitzicht over het stuwmeer.

Na enkele dagen Overbridge terug in Paramaribo. Hier wilden wij oud en nieuw vieren. Op 30 december, de avond voor oud en nieuw bruist de stad, vele muzikanten, dansende menigte, overvolle restaurantjes, vuurwerk een feest op straat. Oudejaarsavond daarin tegen was een enorm contrast. Iedereen is blijkbaar de stad uit, want Paramaribo is uitgestorven.

Op de 1e dag van het nieuwe jaar vertrekken wij voor 5 dagen vanaf vliegveld Zorg & Hoop naar de airstrip bij het indianendorp Palumeu, op zo’n 75 minuten vliegen ten zuiden van Paramaribo. Palumeu ligt in het Tapanahoni Gebied, aan het begin van de Tapanahony rivier, waar de Palumeu- en Boven Tapanahony rivier. Hier staan zes hutten die in geheel traditionele stijl zijn gebouwd. De accommodatie is zeer eenvoudig. Elke hut heeft twee aparte kamers onder een dak en iedere kamer heeft twee eenpersoonsbedden met klamboes en wordt verlicht met een petroleumlamp. Ook is er een douche (met koud water) en toilet aanwezig. Vanaf het balkon is prachtig uitzicht over de rivier. De eenvoudige maaltijden worden geserveerd in de gezamenlijke ruimte. Er is een bar en een recreatieruimte. In een ontspannen en relaxt tempo hebben wij het gebied verkend en alles is eigenlijk een hoogtepunt.

Palumeu ligt verscholen in het ongerepte regenwoud in een van de meest zuidelijkst bereikbare plekken van Suriname. In het dorp Palumeu wonen ongeveer 200 indianen. Er leven hier 2 verschillende stammen, de Trio’s en Wajana’s. Zij zijn inmiddels afhankelijk van het toerisme. Wij worden door de lokale rondgeleid en bezoeken de school en de  polikliniek. De bewoners verkrijgen hun voedsel d.m.v. de jacht, visvangst en akkerbouw. De maaltijden bestaan uit knollen, fruit, vis en wild. Groenten worden niet gegeten. Cassave is het hoofdvoedsel. De bevolking gebruikt de locale materialen voor de bouw van hun huizen.

Hiervandaan maakten wij iedere dag, per korjaal, tochten over de rivier o.a. naar het mooie Palawa-eiland, hier is het mogelijk om in hangmatten te relaxen en te zwemmen. De gidsen bereiden hier een BBQ voor ons. Ook hebben wij de Potihill beklommen, een granieten heuvel, welke te bereiken is met een stevige wandeling door het regenwoud. Ook een avontuurlijke tocht door de stroomversnellingen bij de Mabuka- en de Mankodebaku watervallen mochten we niet missen. In het dorp leerden de kinderen met pijl en boog te schieten en viste ze op heuse piranha’s. Een van de avonden werd gebruikt voor een avondboottocht over de rivier, de kinderen met zaklantaarn in de aanslag, hopend op de ronde oogjes van een heuse kaaiman.

Palumeu heeft diepe indruk gemaakt op ons alle 5, het leven van de indiaanse bevolking zo dicht bij meemaken is zeer indrukwekkend geweest. Maar ook  om ’s morgens om 05.00  uur met een kopje thee op de veranda de dag te zien ‘geboren’ worden. Het geluid van het regenwoud wat bij het krieken van de dag aanzwelt. De brulapen en overvliegende ara’s, papagaaien of toekans. Dit is wel het grote genieten. En daar er geen elektriciteit was, geen lawaaiige games, geen ontvangst voor mobiele telefoons, maar wel petroleumlampjes en gezinsspelletjes.

ZOEK & BOEK

Facebook

Beste bezoeker. Op deze website gebruiken wij cookies. Meer informatie - Sluiten