Desiree Kok

Travel Agent uit Blaricum
Bussummerweg 39
1261BZ Blaricum
Tel : 06-20300510
desiree@yourtravel.nl

  • Myanmar
  • Myanmar
  • Myanmar
  • Myanmar
  • Myanmar
  • Myanmar
  • Myanmar

Myanmar   (2015)

Decennialang was het niet wenselijk om door Myanmar te reizen. Nu is het sinds een paar jaar goed bereisbaar en dus tijd voor Desiree om het land te gaan verkennen, voordat hier sprake is van massa toerisme. Het land waar mannen nog in rokken ‘Longhi’ lopen, waar je geen geld uit de muur kunt halen, maar je hele reisbudget in US Dollars mee moet nemen. Waar de mensen nog blij zijn om jou als toerist te zien en oprecht geïnteresseerd in je zijn. Wouw, wat een geweldige ervaring.

(Dag 1) Er is geen directe vlucht naar Yangon, dus we vliegen met Emirates, via Dubai naar Bangkok, alwaar we meteen doorvliegen naar Yangon. Bij aankomst is het al avond (Dag 2) en we zijn blij als we bij ons hotel aankomen.

Vroeg in de ochtend (dag 3) vliegen we door naar Mandalay. Samen met de gids bezoeken het Mahagandayon Monastery, het grootste klooster van Myanmar. Bij aankomst zien we bij de gebouwen de (rode) was te drogen hangen en ondertussen verzamelen de meer dan 1000 monniken zich voor hun laatste maaltijd van dag, welke ze in totale stilte gezamenlijk nuttigen. Je zou de gaarkeuken moeten zien! Het klooster, gesticht in 1950, heeft op gebied van academische, boeddhistische vorming in het hele land een goede reputatie. De monniken zijn er hard aan het leren. De novicen zijn gekleed in het wit. Vaak lopen ze te ijsberen; teksten opdreunend uit hun boeken. We diverse bezienswaardigheden, zoals Bagaya klooster en de 200 jaar oude teakhouten brug: U Bein. ’s Middags steken we per boot de rivier over en bezoeken wij het de voormalige hoofdstad Inwa per paard en wagen.

Het wordt een gewoonte om met dag en dauw verder te reizen. Heel vroeg (dag 4) vliegen we naar Bagan. Een van de mooiste plekken op aarde! Hier dompelen we ons 2 dagen onder in tempels, pagodes en stoepa’s! Tussen de 11e en 13e eeuw zijn hier meer dan 2000 van gebouwd door de verschillende heersers uit die tijd. Ze staan op een gebied van ongeveer 16 km2. Ons hotel ligt aan voet van dit gebied, vanaf onze kamer kijken we uit over al dit moois zo ver het oog kan zien. We bezoeken vandaag de belangrijkste pagodes, zoals Shwezigon en Bu Lei Thee, maar ook de Ananada tempel met de 4 staande boeddha’s. Onderweg zien we het landleven, hardwerkende en gastvrije bevolking, die ons graag uitnodigen om bij hun binnen te komen. De zonsondergang beleven we, in de boot, op de Indrukwekkende Ayeyarwaddy rivier.

Deze dag (dag 5) wordt letterlijk ons hoogtepunt. Met zonsopgang vliegen wij in een hete luchtballon over dit machtige gebied. ongelooflijk mooi, indrukwekkend en een absolute aanrader. Na het ontbijt fietsen we tussen alle eeuwenoude tempels door en bezoeken nog een aantal “landmarks”, zoals grotklooster Kyat Kan, maar ook bezoeken we landbouwdorpjes waar we door locals gastvrij onthaald en meegenomen worden in hun leven op het platteland. Ik kan mij niet voorstellen hoe het er hier uit zal gaan zien als het toerisme verder op gang komt. De 2 dagen hier gaan snel voorbij: tempels bekijken, bij het zwembad uitpuffen, bij zonsondergang nog een tempel en dan is de dag alweer voorbij.

Verder door (dag 6 en 7) vliegen we door naar Heho en rijden in nog geen uur naar Nyaung Shwe, waar we per boot verder reizen, want Inle Lake is de komende 2 dagen ons doel. Hier zien we deze dagen de befaamde been-roeiende vissers met hun speciale vismethode, drijvende tuinen, dorpsleven, huizen op palen, lokale markten, historische plekken en prachtige vergezichten.

De 1e stop is een lokale markt die we onderweg tegenkomen. Dit is een belevenis op zich. Lekkere hapjes en kleurrijke mensen van verschillende etnische groeperingen. Wij kijken onze ogen uit. Dat is trouwens wederzijds.  We varen richting Inle Lake en het kijken naar de drukte op en langs de rivier verveelt niet gauw. Veel kleine roeibootjes die mensen en vracht naar de overkant brengen. Ze worden voortbewogen door iemand die staande op de achterplecht (been) roeit. Het lijkt een onmogelijke beweging maar ze komen redelijk snel vooruit.

We dachten dat Nederland uniek was in het winnen van land uit water, maar in Myanmar kunnen ze er ook wat van. Waar we ook kijken, overal worden stukken van het meer verland door drijvende velden waterhyacinten en met stokken in het water vastgezet. Na verdere aangroei en aanvulling met bagger wordt het gebruikt om tomaten, bonen of suikerriet op te telen. Bijzonder gezicht.

(Dag 8 en 9) Via Heho Airport vliegen we richting naar Thandwe, waar onze strandbestemming Ngapali beach is. Een prachtig strand, een blauwe zee, perfecte temperatuur, prachtig resort. Hier genieten we volop, we huren een brommer en bekijken (uiteraard) diverse resorts in de omgeving. Een absolute aanrader om bij te komen van deze indrukwekkende reis.

(Dag 10) Onze reis begon en eindigt in Yangon, een van de twee grootste steden van Myanmar. De stad zelf vonden wij niet erg spannend, al was de Schwedagon Pagoda wel echt prachtig. Zeker een van de mooiste tempels die ik ooit heb gezien. Gigantisch groot met duizenden boeddha's, heel veel goud en een gigantische gouden stupa bedekt met diamanten.

 Fijn dat het nog niet wordt platgelopen door toeristen. De mensen zijn echt super vriendelijk en wij zijn vaak nog een rariteit. We worden vaak gedag gezegd (ming-gu-la-ba) en soms staan mensen ons gewoon aan te staren. Het is bijzonder dat men hun gezicht insmeren met thanaka, fijngemalen hout gemengd met water, wat dienst doet als zonnebrand. Het boeddhisme is waarschijnlijk ook voor een belangrijk deel debet aan de vriendelijkheid en verdraagzaamheid van de inwoners van het oude Birma. Eigenschappen die maken dat het heerlijk was hier op vakantie te zijn.

Wil je meer weten over deze prachtige bestemming? Ik vertel je graag over Myanmar. 

ZOEK & BOEK

Facebook

Beste bezoeker. Op deze website gebruiken wij cookies. Meer informatie - Sluiten