Desiree Kok

Travel Agent uit Blaricum
Bussummerweg 39
1261BZ Blaricum
Tel : 06-20300510
desiree@yourtravel.nl

  • Mexico
  • Mexico
  • Mexico
  • Mexico
  • Mexico
  • Mexico
  • Mexico

MEXICO – YUCATAN (2018)

Na een intercontinentale vlucht met Aeromexico komen we al vroeg aan in het kleurrijke Mexico! Aansluitend vliegen we door naar Merida, gelegen in Yucatan!

De komende dagen verkennen we de belangrijke hoogtepunten van Yucatán. We leven ons in  over de Maya cultuur, zien kleurrijke plaatsjes en maken kennis met de natuurlijke schoonheid van de regio. We maken een boottocht bij Celestún waarbij we op zoek gaan naar de flamingo's. Deze  schuwe dieren zijn prachtig om in hun natuurlijke omgeving in het wild te zien. Uiteraard bezoeken we ook een paar van de oneindige Maya ruïnecomplexen, zoals o.a. Chichen Itzá  en Ek Balam en zien de verschillen tussen de verschillende steden. Ook de diverse Cenotes zijn bijzonder om te zien en te beleven.

Gedurende de reis verblijven we in zeer comfortabele boutique hotels met ieder een eigen karakter. Zo overnachten we in de koloniale steden Merida en Valladolid in een koloniaal 'Hacienda' achtig hotel qua bouwstijl terwijl we in Tulum juist meer in een Cabaña achtig boutique hotel verblijft evenals op Holbox eiland.

Ons programma:
Merida, ook wel de witte stad genoemd wegens de witgepleisterde gebouwen, ademt een zeer ontspannen sfeer uit en de brede lanen vol koloniale panden hebben hun authentieke karakter goed behouden. Net als de meeste Spaanse koloniale steden is ook Merida in een bloksysteem rond het centrale plein gebouwd. ’s Avonds en op zondag zijn er buiten, voor het gemeentehuis ‘Palacio Municipal’ dans- en muziekvoorstellingen te aanschouwen. Het centrale plein druppelt langzaam vol en de lokale bevolking laat het beste van de lokale dans en muziek niet alleen zien en horen, maar ook voelen.

 Onder andere Merida staat bekend om haar hangmatten die hier in alle kleuren en maten te koop zijn. In Yucatán worden de hangmatten door de Mexicanen nog dagelijks gebruikt om in te slapen. Ze worden traditioneel gemaakt met vlechtwerk van henequen, een gewas dat overal op Yucatán groeit. Hier worden ook hoeden en tassen van gemaakt.

Een aanrader is om het biosfeer reservaat Rio Celestún te bezoeken. Tussen de mangroves en in de lagunes leven vele tropische vogels, waaronder duizenden roze flamingo’s. In bepaalde maanden zijn ze in grotere getale aanwezig dan in andere maanden van het jaar. Nadat we met de boot uit het natuurpark zijn teruggekeerd, genieten we van een heerlijke seafood lunch aan het strand terwijl we vermaakt worden door de pelikanen voor boven het water rustig voorbij komen vliegen met een vers gevangen vis in hun snavel.

De volgende stop is het plaatsje Valladolid. Mayavrouwen verkopen er typische geborduurde bloezen en kleine restaurants verkopen er smakelijke lokale gerechten tot in de late uurtjes. Onderweg brengen we een bezoekje aan de gele stad Izamal. Bovendien stop pen we bij de beroemde must see van Yucatán, het wereldwonder Chichen Itzá. Bij deze mooie oude Mayastad krijgen we een uitgebreide tour om meer te leren over de steeds weer terugkerende constructies in de oude Mayasteden. Met "el castillo" en de piramide als kenmerkende structuren uit de oude Maya geschiedenis. Na deze stop reizen we door naar het sfeervolle, koloniale Valladolid. Valladolid is een typisch Mexicaans dorpje met vele activiteiten in de regio.

Valladolid is een kleine en romantische stad in Yucatán die werd gebouwd op een voormalige Mayastad en is de op 3 na grootste stad op het schiereiland. De Maya stad werd door de Spanjaarden gesticht op de plaats van de voormalige nederzetting Zaci. De gebouwen van de Mayastad werden gesloopt om de stenen te gebruiken voor de Spaanse gebouwen.

 Izamal vormt een interessante combinatie tussen Maya overblijfselen en Spaanse koloniale gebouwen. Doordat de lage koloniale panden veelal een okergele kleur hebben gekregen wordt het ook wel “La ciudad amarilla” of letterlijk vertaald “de gele stad” genoemd.

De Maya site Chichen Itzá staat met name bekend vanwege de grote Maya piramide in het midden van het complex. Deze piramide wordt vaak beschouwd als één van de nieuwe wereldwonderen en een absolute ‘must see’ voor iedere bezoeker van schiereiland Yucatan. Wij raden u aan vroeg bij het Maya complex te komen om zo de drukte en de warmte voor te zijn. Het is mogelijk het complex op eigen gelegenheid te bezoeken. Liever een guided tour, dan kunt u na het betalen van uw entree ticket een gids inhuren. Dit zijn gecertificeerde gidsen.

Holbox is een klein eilandje ten Noordwesten van Cancun is nog niet getroffen door het massatoerisme. Het is vooral bekend als een klein tropisch paradijsje. Hier vind je nog prachtige verlaten stranden waar je heerlijk kunt genieten. Het eiland is één van de meest authentieke vakantie-eilandjes die Mexico te bieden heeft!

Het eiland Holbox wordt buiten de pelikanen en andere zeevogels vooral bewoond door vriendelijke vissers. Het is niet ongebruikelijk mensen met de vangst van de dag te zien rondslenteren door de zanderige straatjes. Buiten de golfkarretjes, die tevens te huur zijn, kent Isla Holbox nog maar weinig tot geen verkeer. Holbox staat verder ook bekend als één van de beste plekken van de Caribe om walvishaaien te zien (van juni tot september). Voor een exotische maaltijd wordt de beroemde kreeftpizza aangeraden.

We eindigen aan de kust in Tulum, waar de enige, goed bewaard gebleven Mayastad direct aan zee ligt. Het complex is gebouwd bovenop een klif wat een spectaculair uitzicht biedt. In en rond het kleine dorpje Tulum zijn een aantal accommodaties waarvan vele gericht op ecotoerisme. In de hoofdstraat zijn verschillende soorten restaurantjes te vinden waar u onder andere veel verse vis kunt eten in de vorm van ‘ceviches’. Dit is rauwe vis in citroensap wat in Mexico vaak uit zeevruchten bestaat. Als badplaats is Tulum echter nog lang niet zo ontwikkeld als Playa del Carmen of Cancun en heeft het nog een intiem karakter. De stranden zijn in ieder geval prachtig en staan ook wel bekend als de mooiste van de Rivièra Maya. Ook voor watersportliefhebbers zijn er voldoende mogelijkheden aangezien Mexico zeer geschikt is om te snorkelen, duiken, zeilen en kayakken. De kitesurfers kunnen hun hart ophalen bij het Papaya Playa Project.

Een bezoek aan de mayastad Ekbalam (zwarte jaguar) raad ik zeer aan. Het nog maar pas opgegraven Ekbalam was een belangrijk religieus centrum. Het is vrij compact complex waar het ware hoogtepunt de 30 meter hoge trappiramide is die men kan beklimmen. Vlakbij de mayastad Ekbalam ligt de cenote (ondergrondse grot) X’Canché, waar u in kunt zwemmen, maar ook een canopy tour kunt maken of naar beneden kunt abseilen. Deze activiteiten maken deze bijzondere natuurverschijnselen een nog grotere belevenis.

 Vanuit verschillende locaties op het schiereiland Yucatán zijn de Cenotes te bezoeken. Dit zijn ondergronde grotten die specifiek in dit gebied te vinden zijn. Ze ontstaan door erosie van het zeewater in het kalksteen. In de meeste gevallen kan men een verfrissende duik in het kraakheldere water van de cenote nemen. Iedere cenote heeft zijn eigen kleur water die gevormd wordt door de mineralen en de lichtinval. De kleuren kunnen uiteenlopen van smaragdgroen naar turquoise blauw. De cenotes zijn een ware belevenis en niet te missen in een bezoek aan Yucatán.

 

 

 

 

ZOEK & BOEK

Facebook

Beste bezoeker. Op deze website gebruiken wij cookies. Meer informatie - Sluiten