Desiree Kok

Travel Agent uit Blaricum
Bussummerweg 39
1261BZ Blaricum
Tel : 06-20300510
desiree@yourtravel.nl

  • Colombia
  • Colombia
  • Colombia
  • Colombia
  • Colombia
  • Colombia
  • Colombia

COLOMBIA       * Studiereis*

SEPTEMBER 2016

Dag 1 Op weg naar Colombia
Om half 10 was het verzamelen bij de KLM incheck balie op Schiphol! Door de nog steeds strenge controles door de marechaussee stonden er grote files net voor Schiphol. Na een vlotte incheck en een wat langer durende security control konden we nog even genieten van een hapje en een drankje in de KLM Crown Lounge! Perfect geregeld door Caroline van de KLM. Met een klein half uurtje vertraging vertrokken we richting Bogota, een vlucht van iets meer dan 10 uur! We hadden allemaal een plekje in de comfort class.  Een prima plekje voor de komende 10 uur! Rond half 5 lokale tijd zijn we geland in Bogota, waar we werden opgewacht door Catalina van het lokale agentschap. We konden meteen kennismaken met de chaos in het verkeer in deze stad met 9 miljoen inwoners. Bogota is gelegen op 2600 meter hoogte en heeft het gehele jaar een gemiddelde temperatuur van 20 graden. Het is een uitgestrekte stad en biedt zelfs een netwerk van 120 km aan fietspaden. Aangekomen in het 5* B.O.G. hotel kregen we een prachtige kamer op de 5e verdieping toegewezen. Iedereen was bekaf, mede natuurlijk door het tijdsverschil van 7 uur, maar toch hebben nog een drankje gedaan in de bar en een hapje gegeten in het restaurant van het hotel. Inmiddels was het voor ons al half 3 ’s nachts! Na het eten zijn we allemaal lekker gaan slapen, maar uiteraard was iedereen vroeg in de ochtend al weer wakker…zo fijn een jetlag….

Dag 2 Bogota
De volgende morgen werden we rond 7 uur verwacht voor het ontbijt, omdat we om 8 uur zouden vertrekken voor een stadstour door Bogota.

Door het vele verkeer en gigantische files kwamen we aan de bij de 1e stop, Cerro de Monserrate. Met de funicular werden we naar 3150 meter gebracht. Eenmaal boven werden we getrakteerd op een fantastisch uitzicht over de gehele stad. Helaas konden we niet helemaal zien hoe uitgestrekt deze stad is door de ochtend mist, maar ook door de smog. Boven op de berg zijn 2 restaurants, een klooster en een kerk met de zwarte madonna. Teven is er een toeristisch straatje, genaamd Calle del Candelero, met een hoop souvenir winkeltjes met lokale producten. Bij een van de winkeltjes maakten we kennis met een kopje coca thee, wat erg goed is tegen hoogteziekte, verschillende kwalen en weerstand.

Eenmaal beneden stond de bus alweer klaar om ons naar het Museo del Oro (goudmuseum) te brengen. Het museum is gelegen aan het Parque del Santander en herbergt meer dan 35.000 stukken uit de pre Colombiaanse tijd.

Vanaf het museum zijn we richting het koloniale centrum van de stad, La Candelaria, gelopen. Een korte stop op Plaza de Bolivar, met de prachtige kathedraal, Palacio de Justicia en Capatolio Nacional. Op de hoek van het plein vind je ook Colegio de San Bartolome, Bogota’s oudste universiteit. Via een kleurrijk straatje kwamen bij aan bij het Opera hotel, een prachtig koloniaal hotel, waar we een korte rondleiding kregen. Daarna was het tijd voor de lunch, we werden naar het T-Bone restaurant gebracht, waar een mooie tafel voor ons gedekt was in een binnentuin. Uiteraard kon een goede biefstuk niet ontbreken op het menu!!!

Omdat we door de drukte in het verkeer vertraging hadden opgelopen konden we helaas geen bezoek meer brengen aan het museo Botero, een bekende schilder uit Colombia.

We zijn na de lunch dus meteen naar Zipaquira gereden, wat eigenlijk maar 30 km vanaf Bogota is gelegen, maar hebben er door het drukke verkeer bijna 2 uur over gedaan. Zipaquira is bekend om de zoutmijn, waar sinds de 15e eeuw al zout heeft gewonnen. Nu is er een ondergrondse zout kathedraal te vinden. Na het binnentreden van de mijnschacht, word je via het pad wat Jezus heeft afgelegd geleid naar de kathedraal, gelegen op 180 meter diepte, met een adembenemend verlicht 16 meter hoog kruis. Een fantastische ervaring.

Eenmaal weer buiten was de avond gevallen en net voor 8 uur waren we terug in het hotel om ons nog even op te frissen voor het diner. Jose, de eigenaar van het lokaal agentschap, heeft ons vergezeld tijdens het diner in het fantastische restaurant Andres Carne de Res D.C. Een kleurrijk restaurant met 4 verdiepingen, helemaal vol met Colombianen die aan het eten, dansen en feesten waren. Wat een sfeer en ook het eten smaakte weer voortreffelijk! Het einde van een eerste fantastische dag in Colombia.

Dag 3 Tayrona National Park
En vanmorgen waren we weer voor de wekker wakker, dus we hadden alle tijd om te douchen en de tassen in te pakken. Na het ontbijt werden we afgezet op de domestic terminal van de luchthaven van Bogota. Onze vlucht naar Santa Marta zou om 10.19 uur vertrekken en was goed op tijd, zelfs te vroeg. Bij het verlaten van het vliegtuig merkten we al heel snel het grote verschil in temperatuur met Bogota. Het was zonnig en een temperatuur van dik 30 graden!!! Op de kleine luchthaven van Santa Marta stond onze gids Andres al klaar. Santa Marta is de oudste stad van Colombia en de plek waar Simon Bolivar stierf. Santa Marta, gelegen aan de pacific, is de toegangspoort tot Tayrona National Park. Tayrona NP is zonder twijfel hét Caribische natuurparadijs van Colombia. Het beschermt een ongerept regenwoud dat zich langs de Caribische kust uitstrekt en tal van wandelmogelijkheden en ontspanning biedt. Het park ligt aan de voet van de Sierra Nevada de Santa Marta, het hoogste kustgebergte ter wereld. Vanaf de luchthaven was het nog een uurtje rijden naar onze volgende accommodatie, Ecohabs Tayrona. De lodge is gelegen aan het prachtige Canaveral Beach. The bungalows zijn tegen een helling gebouwd, gemaakt van hout en de daken zijn bedekt met palmbladeren, geïnspireerd door de oorspronkelijke Tayrona stam. Vanaf de bungalow hebben we een fantastisch uitzicht over de Caribische zee. Na de lunch maken we een wandeling door het park onder leiding van de vandaag 75-jaar geworden gids Manuel en zien behalve prachtige natuur ook apen en heel veel hard werkende mieren! Uiteraard krijgen we onderweg de mooiste uitzichten over de Caribische zee te zien. Na terugkomst hebben we tot half 8 de tijd om lekker even te relaxen voordat we gaan eten!!!

Dag 4 Cartagena
Na een niet al te beste nacht (harde wind, hitte, geen airco) toch weer vroeg wakker om nog even te kunnen genieten van het fantastische uitzicht. Vroeg de douche in om voor het ontbijt nog een paar prachtige foto's vanaf het strand te maken. Maar wat is het zo vroeg toch alweer zo ontzettend heet en vochtig, ik denk dat de temperatuur niet lager is geweest dan 28 graden is geweest....

Om 8 uur zijn we vertrokken richting Cartagena. We hebben eerst nog even en site inspection gedaan in hotel Villa Maria Tayrona, net buiten het nationaal park gelegen. Een schitterend gelegen hotel met bungalows gemaakt van bamboe, maar van alle gemakken voorzien.

Via Santa Marta en Barranquilla (deze stad met ruim 1 miljoen inwoners ligt aan de rivier de Magdalena en heeft de grootste haven van Colombia. Zangeres Shakira is hier geboren en Barranquila heeft de grootste carnavalsoptocht ter wereld na die in Rio de Janeiro) komen we rond 3 uur aan in Cartagena. Cartagena is een van de meest indrukwekkende steden van Zuid Amerika. In deze havenstad verzamelden de Spanjaarden de schatten uit de nieuwe veroverde gebieden, die dan eens per jaar verscheept werden in de beroemde "zilvervloten". De stad was dan ook een geliefd doelwit van piraten en vijandelijke legers en werd daarom beschermd door de indrukwekkende stadsmuren en forten die nog steeds de oude stad domineren. Het historische centrum binnen de muren is een van de best bewaarde Spaans koloniale centra van het continent. De smalle straatjes verbinden de vele bloemrijke pleintjes die leiden langs de grote herenhuizen en palazzo's die de Spaanse elite liet bouwen. De bruisende stad is ook het centrum van de Afro Caribische cultuur en muziek. Na aankomst hebben we een korte stadstour gemaakt en hebben onder andere het Convento Santa Cruz de la Popa, het fort, Castillo San Felipe de Barajas,  en de prachtige binnenstad bezocht. De groep slaapt in 3 verschillende hotels in de binnenstad, wij in Casablanca BB (Belle & Boutique) waar een fantastisch mooie kamer krijgen toegewezen. We hebben samen met collega’s genoten van een heerlijk drankje op het dakterras en uiteraard hadden we even tijd nodig om te internetten (want een dag geen wifi en je loopt gigantisch achter haha!). Het diner werd geserveerd in Casa Pestagua Boutique hotel en na het diner hebben we genoten van een heerlijk drankje in Café del Mar gelegen op de oude stadsmuur met een prachtig uitzicht over de zee....Een leuke afsluiter van een weer geweldige dag!!!

Dag 5 Islas del Rosario 
Vandaag staat er een relaxte dag op het programma. We worden rond 8 uur opgehaald en naar de haven van Cartagena gebracht. We gaan per boot naar Isla Grande, behorende tot Islas del Rosario. Wij bezoeken het grootste eiland van de archipel, Isla Grande. Het is ongeveer 50 minuten varen en komen rond 10 uur aan bij hotel San Pedro de Majagua. Het eiland bestaat uit verschillende strandjes waar we heerlijk kunnen zwemmen en relaxen totdat we rond 13 uur gaan lunchen. Om 15 uur gaat de boot terug naar het vaste land.

De Rosariokoraaleilanden is een archipel gelegen in de Caraïbsche Zee, voor de kust van en behorend tot het Colombiaanse departement Bolivar. De eilandengroep met een totale land- en mariene oppervlakte van 120 km², bestaat uit zestien eilanden en eilandjes. De archipel is gelegen ongeveer 30 kilometer ten zuidwesten van de havenstad Cartegena. De Rosario-eilanden behoren sinds 1996 samen met de San Bernardo-eilanden tot een nationaal park, het Parque nacional natural Islas Corales del Rosario y San Bernardo. Een van de doelen van het park is het in stand houden van de onderwaterfauna rondom de eilanden.

Rond de Rosario-eilanden zijn veel duiklocaties. De koraalriffen rondom de verschillende eilanden herbergen zeesterren, papegaaivissen, kreeften, rode snappers, zeeschildpadden, kleine haaien, zeepaardjes en andere Caraïbische vissoorten.

Terug in cartagena bezoeken we kort de 3 hotels in Cartagena waar we verblijven, hotel Pestagua, hotel Alfiz en hotel Casablanca. Voor het diner hebben we nog even tijd om door de smalle straatjes te struinen en wat te shoppen. We dineren in restaurant El Santisimo waar het eten weer voortreffelijk smaakte.

 Dag 6 reisdag van Cartagena naar Pereira 
Vandaag begon de dag relaxed, we werden pas om half 10 opgehaald voor de transfer naar de luchthaven van Cartagena. We konden dus op ons gemak douchen, koffer inpakken en ontbijten.

In 20 minuten stonden we al op de luchthaven die min of meer midden in de stad is gelegen. We vliegen met Avianca ( de nationale luchtvaartmaatschappij van Colombia) van Cartagena via Bogota en door naar Pereira. Avianca is een van de oudste luchtvaartmaatschappijen ter wereld en behoort ook tot de Star Alliance groep. De vliegtuigen zijn erg modern en van alle gemakken voorzien. Veel beenruimte en zelfs een eigen tv schermpje waarop je films kunt kijken en spelletjes kunt doen. Ook de beenruimte is erg optimaal! Met andere woorden een prima maatschappij en zeker aan te raden! De overstap in Bogota gaat ook vanzelf en erg snel. We komen zelfs een half uur te vroeg aan in Pereira.

Na aankomst hebben we eerst een kort bezoek gebracht aan Haciënda San Jose. Het ligt verborgen in een Colombiaans bamboereservaat. Het hotel is gevestigd in een charmante haciënda uit 1888. Het is ingericht met antiek meubilair en het zwembad is omgeven door bloementuinen met seringenbloesem. Na dit korte bezoek rijden we door naar ons overnachtingsadres, Boutique hotel Sazagua. Het hotel ligt in het hart van de koffieregio in de Centrale Andes van Colombia. Bij de inrichting van de ruime kamers van Hotel Sazagua is veel hout gebruikt en dat geeft ze een warme sfeer. We dineren vanavond in een restaurant in het centrum van Pereira.

 Dag 7 Zona Cafetera en Cocora Vallei 

Met een half uurtje vertraging kwamen we rond 10 uur aan in het koloniale stadje Salento. Hier hebben we een kopje koffie gedronken in een van de vele kleurrijke koffietentjes. Vanuit Salento werden met super leuke oude gekleurde "willy" jeeps vervoerd naar de Cocora Vallei. De Cocora Vallei is gelegen op zo`n 2400 meter hoogte en kenmerkt zich door de schitterende met bomen en planten begroeide valleien, de haciënda’s die je in de verte ziet liggen en uiteraard de soms wel 200 jaar oude en 65 meter hoge waspalmbomen (nationale boom van Colombia), ook wel de hoogste ter wereld. Ondanks de bewolking zijn de uitzichten fantastisch.

Bij terugkomst in Salento hebben we lunch in een super leuk lokaal restaurant. Het eten smaakt wederom voortreffelijk. Na de lunch rijden we door naar Zona Cafetera.

Deze zone is het belangrijkste koffieproducerende gebied van Colombia, het wordt ook Eje Cafetera (koffie-as) of Triángulo del Café (koffiedriehoek) genoemd. Sinds 2011 staat het als koffiecultuurlandschap van Colombia op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Koffie is één van de belangrijkste exportproducten van het land. Armenia ligt in het hartje van deze wondermooie zone op ongeveer 1500m hoogte. Het is een heuvelachtig gebied vol koffieplantages en omringd door besneeuwde Andestoppen. Dit gebied levert de helft van de Colombiaanse koffieproductie op, terwijl het slechts 1% van ‘s lands grondgebied beslaat.

Wij bezoeken koffieplantage San Alberto. Over de schitterende koffieplantage San Alberto kan eigenlijk niet genoeg gezegd worden. Midden tussen de koffieplanten kijk je uit over het Quindio gebied en de Del Cauca vallei terwijl je in het Westen de contouren van het Andesgebergte in te verte kunt zien.

Juan Pablo’s grootouders, Gustavo en Melba, kochten het eerste gedeelte van de plantage in 1972. De plantage die ze kochten heette toen nog La Alsacia, maar ze hernoemden deze naar hun zoon die in een vliegtuigongeluk omkwam. Na deze tragische gebeurtenis besloten ze het geld dat hen ter compensatie was betaald te investeren in een nieuwe droom: de ‘san alberto’ koffieplantage.

Vandaag de dag is de San Alberto koffieplantage het voorbeeld van hoe een speciality koffieplantage er uit zou moeten zien. Er wordt nog altijd met de hand geplukt en daarom is de koffie van zulke goede kwaliteit. In Brazilië bijvoorbeeld worden de koffiebonen machinaal geplukt waardoor de kwaliteit van de koffie niet te vergelijken is met die uit Colombia.  We maken een korte wandeling over de plantage en wederom worden we beloond met prachtige uitzichten over de plantage en de vallei. Uiteraard kunnen we ook een kopje koffie proeven.

Na dit bezoek rijden we naar Haciënda Bambusa, gelegen in El Caimo (in het zuidelijke gedeelte van het koffiegebied) en onze laatste overnachting van deze reis. Maar bij binnenkomst is meteen duidelijk dat ook deze accommodatie een topper is. Omdat er geen andere gasten zijn krijgen we bijna allemaal een eigen kamer toegewezen. De kamers zijn fantastisch mooi, ruim en hebben een prachtig balkon of terras met hangmat en een zitje met een heerlijk uitzicht! Vanavond eten we in de haciënda!

Dag 8 Laatste dag in Colombia 
Gisterenavond hadden we voor het diner een aguardiente proeverij.

In Colombia is aguardiente een naar anijs smakende likeur, net als in Mexico wordt het ook hier uit suikerriet gewonnen. Het is vooral populair in de Andean regio. De verschillende departementen hebben de rechten van het produceren ervan, maar wat in het ene departement gemaakt is, mag wel in een ander departement worden verkocht. Door verschillende hoeveelheden anijszaden toe te voegen, ontstaan er verschillende smaken. Door deze verschillen is er een uitgebreide marketing en vurige concurrentiestrijd gaande. In Colombia heeft aguardiente een alcoholpercentage van 29 procent.

Na deze tasting werden we verrast met een diner in de bush met kaarsen, lantaarns, een vuur en 3 gitaristen!!! Heerlijk gegeten en wat een sfeer. Na het eten is iedereen met een voldaan gevoel gaan slapen.

Vanmorgen was er in het heerlijke ochtendzonnetje alweer een super mooie ontbijttafel gedekt met fantastisch uitzicht over de omgeving. Na het ontbijt heeft Camilo ons meegenomen voor een rondleiding over de Bambusa farm. Haciënda Bambusa is een werkende boerderij in Colombia koffie regio. De Montoya familie (jaja, familie van de oud F1 rijder Juan Pablo Montoya) is de eigenaar en de haciënda is omgeven door het Andes gebergte, bamboebossen en fruit en cacao plantages.

Tijdens een korte wandeling door het koele bamboe bos stuitten we op een mooi gedekte tafel met champagne, sapjes en verschillende lekkere hapjes....Wat een verwennerij!!

 Bij terugkomst in de haciënda hadden we nog even de tijd om ons op te frissen voordat we konden genieten van de laatste lunch, weer een fantastisch mooie setting in de tuinen onder de dikke bomen...Deze plek is een absolute topper en aanrader!!!

 Rond 2 uur stond de bus klaar om ons naar de luchthaven van Cali te brengen voor de terugvlucht met KLM naar Nederland. Dit rit duurde zo'n 3.5 uur en om half 6 kwamen we aan in Cali. De luchthaven stelde niet heel veel voor, mede ook door de vele werkzaamheden die er gaande waren. De volgende middag kwamen we voor schematijd (14.10 uur) aan op Schiphol, alles ging vlot.

Wat heb ik genoten van deze reis, wat is Colombia een verrassend mooie en indrukwekkende bestemming! Een absolute aanrader!

 

 

ZOEK & BOEK

Facebook

Beste bezoeker. Op deze website gebruiken wij cookies. Meer informatie - Sluiten