Desiree Kok

Travel Agent uit Blaricum
Bussummerweg 39
1261BZ Blaricum
Tel : 06-20300510
desiree@yourtravel.nl

  • Cambodja
  • Cambodja
  • Cambodja
  • Cambodja
  • Cambodja
  • Cambodja
  • Cambodja

Cambodja: Historie, cultuur en karakter (2011)

Sinds 2000 is dit land open voor toerisme en dus voor ons een goede reden, als Azië liefhebbers, om Cambodja te verkennen.

Begin Augustus vertrekken wij voor een week richting Cambodja. Met een overstap in Singapore vliegen wij door naar Siem Reap. Een mooie, rustige provinciehoofdstad. Hier verkennen we gedurende 3 dagen de stad en omgeving. Siem Reap ligt ongeveer in het midden van het Angor gebied, 6 km ten zuiden van Angor Wat. Gedurende deze dagen staat uiteraard een bezoek aan enkele tempelcomplexen op het programma, zoals Angor Wat en Angor Thom, maar ook Ta Prom. Deze laatste tempel is een unieke en fascinerende tempel, mede doordat grote dikke wortels van de bomen uit de tempel groeien. Ta Prom is ook gebruikt voor de opnames van de film “Tomb Raider”.

Angkor Thom is de laatste hoofdstad van het Khmer rijk geweest. De oude ruïnestad is zeer indrukwekkend met prachtige muren, beelden, paden en poorten. Precies in het midden ligt de Bayon Tempel Het monument heeft 54 torens die de provincies van het Khmer rijk representeren. Maar er zijn er meer, zoals de tempel Baphoun, ‘Terrace of Elephants’ en ‘Terrace of the Leper King’.

Een absoluut feest is de fietstocht door het bijzondere Cambodjaanse landschap. Prachtige rijstvelden, kleine dorpjes, waar we door de kinderen al zwaaiend welkom geheten worden. Gedurende de tocht (ca. 25 km.) fietsen we richting het Tonlé Sap meer, waarna wij een boottocht over het meer maken. We maakNatuurlijk een stop bij Kampong Phluck; een dorpje dat compleet gebouwd is drijvers. Tijdens het droge seizoen is het prachtig om te zien dat de huizen tot 10 meter boven de weg reiken. We lopen rond om het dagelijkse leven te aanschouwen. Maar in de regentijd reikt het water wel tot 1 of 2 meter onder de huizen. Ook en wij in een kleine pagode verrast, hier wordt een speciale ceremonie door monniken voor ons uitgevoerd, waarbij zij ons een voorspoedige reis en gezondheid wensen, een zeer indrukwekkende en bijzondere ervaring!

We reizen verder naar de volgende bestemming Battambang. Dit is de op één na grootste stad van Cambodja. Er zijn hier nog veel koloniale huizen te vinden. Een stad, die meer als een dorp aanvoelt. Wij bezoeken hier Phnom Sampeu, een belangrijk boeddhistisch bedevaartsoord. De grotten hebben een onheilspellende reputatie sinds de Khmer deze gebruikt hebben als zoveelste killing field. Vanaf de kleine heuvel hebben wij schitterend uitzicht over de rijstvelden en palmbomen. Uiteraard ontbtreekt een rit in een “bamboetrein” niet. Leuk is het om hier de verschillende dorpjes in de omgeving te verkennen. Zij staan bekend het weven.

Het einde van onze reis nadert als we bij Phnom Penh komen. We verkennen de stad verkennen, brengen een bezoek aan het Koninklijk Paleis met de Zilveren Pagode, de schitterende Emerald Boeddha en het nationale museum, waar de meesterstukken van de Khmerkunst uit de 4e t/m de 14e eeuw terug te vinden zijn. Ook een belangrijke en niet te missen bezienswaardigheid is het genocidenmuseum Tuol Sleng, een voormalige high school die tijdens het Pol Pot regime werd omgebouwd tot gevangenis. Tussen 1977 en 1978 zaten er altijd 1.500 gevangenen tegelijk, maar die bleven maar kort. Hele gezinnen werden gemarteld en gedood. Op 15 kilometer van Phnom Penh bevinden zich de 'Killing Fields'. In een glazen herdenkingsmonument lagen 8000 schedels, stille getuigen van de gruwelen die meer dan twee miljoen Cambodjanen tijdens het Pol Pot regime het leven hebben gekost.

Het dagelijks leven van nu, dat er voor de meeste Cambodjanen stukken beter uitziet, vonden wij op een van de vele kleurrijke markten. Vooral de centrale markt in een bijzonder art deco gebouw vonden wij de moeite waard. Cambodja is een bijzonder mooi land met bijzonder vriendelijke bevolking. De rijke historie en cultuur is overweldigend. Maar ook verrassend zijn de goede hotels en het e eten, waarbij de specialiteiten uit de Khmer keuken een aanrader is. Het land Cambodja en zijn bevolking hebben op ons diepe indruk gemaakt, helaas is de zwarte periode onder het Pol Pot regiem met de Rode Khmer wel een rode draad.

ZOEK & BOEK

Facebook

Beste bezoeker. Op deze website gebruiken wij cookies. Meer informatie - Sluiten